БЪЛГАРСКО ОВЧАРСКО КУЧЕ – изложение и демонстрации

БЪЛГАРСКО ОВЧАРСКО КУЧЕ – изложение и демонстрации

by in Акценти, Събор 2022 25.04.2022

Българско овчарско куче е част от традиционното животновъдство по нашите земи.

Водената векове наред народна селекция довежда до формирането на стабилна и достатъчно еднотипна популация в региона, отличаваща се с ръст над средния, масивност, издръжливост, гъста и обилна козина, гъвкава и приспособима психика, борбен характер и разностранно развити качества.

Първата и особено Втората световна война оказват пагубно влияние върху породата и кучето е отречено като елемент на остаряла и неефективна „селскостопанска методология”. Трогателна е грижата, с която по време на комунизма земеделските стопани полагат усилия да запазят жива породата, да я съхранят в условията на текезесарското централизирано и „модернизирано” стопанство въпреки старанията на държавата-мащеха за изтребването както на българското овчарско куче заедно с традиционното животновъдство в планинските райони.

Официалната дейност за възстановяването на породата започва през 1970 г. През 2008 г. българското овчарско куче е регистрирано към Министерството на земеделието и храните и официално се ползва с протекцията на българското правителство и българските и европейски закони.

Националното ни киноложко богатство вече е защитено от чужди посегателства..

В последните години нашите кучета постинаха значителни успехи на международната сцена. Клубът за породата полага усилия тя да бъде системно представяна на най-значителните международни киноложки форуми през последните години. Това е възможно и благодарение помощта и съдействието от страна на Министерство на земеделието, ДФ „Земеделие” и Дирекция „Държавни помощи и регулация”, и благодарение на себеотдадеността и ангажираността на собствениците на кучета от тази порода. Клубове за породата има вече в няколко европейски страни.

Повече за породата може да научите на 6-ти и 7-ми май 2022г., край Петропавловския манастир.