В шестия национален събор на овцевъдите в България ще участват 300 изложители и над 1000 животни

В шестия национален събор на овцевъдите в България ще участват 300 изложители и над 1000 животни

by in Акценти, Без категория 09.05.2017

Източник: http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1572981

В шестия национален събор на овцевъдите в България ще бъдат представени над 1000 животни. От тях – 16 породи овце, шест породи кози и овчарски кучета, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Симеон Караколев, организатор на традиционната проява.
Повече от 300 изложители на животни и продукти, занаятчии и фермери ще участват в тридневния събор, който ще бъде открит на 12 май с изпълнение на 101 каба гайди, кукери от Банско и гайдари от Калофер. Върху 140 декара площ в землището на Петропавловския манастир ще се състоят състезания по овчарски умения, конни атракции с участието на коне – тежковози и жребци от националния отбор по синхронна езда. Реконструктори от крепостта „Туида“ ще покажат възстановените традиции на соколарството.
В съпътстващата програма е Националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“, музейни експозиции, изложби, концерти и нестинарски танци.
На 13 май във Велико Търново ще се състои кръгла маса по проблемите на овцевъдството. Във форума ще участват председатели на 24 овцевъдни организации от Европа, Киргизстан и Казахстан.
Очаква се да бъде учреден Съюз на овцевъдите в Европа, който да изпрати общо становище за развитието на сектора до Европейската комисия, отбеляза Караколев.
На срещата е поканен и министърът на земеделието Румен Порожанов.