ДВУГЪРБА КАМИЛА

ДВУГЪРБА КАМИЛА

by in Акценти, Събор 2024 14.05.2024

Допреди по-малко от век камилите са били традиционен работен добитък в Източните Родопи и Сакар планина. Там се отглеждали над 1000 подобни животни и те били доходоносен бизнес.

В днешните български земи камилите дошли след Ньойския договор през 1918 г., заедно със своите стопани – бежанци от Дедеагач, Гюмюрджина и Малгара.  Преселниците се установили в района на Тополовград и скоро камиларството се превръща в един от характерните поминъци в района. Камилите се използвали за носене на различни товари  – от руда и строителни материали до хляб и стигали до най-непристъпните кътчета в планината. Със строителството на пътища и машинния транспорт камилските кервани постепенно изчезнали. От верен стопански помощник, през 70-те години на ХХ век последните оцелели камили се превърнали в гастролиращи атракции по Черноморието.

Днес, освен в зоопарка, камили отново могат да се видят в някой частни стопанства. Екземпляр от вида двугърба камила ще може да се види и на Събора на овцевъдите от 24 до 26 май.

Любопитно:

В камиларския бит най-уважавани били Гергьовден и Димитровден. За Гергьовден стрижели камилите и ги приготвяли за керванджийство през лятото и есента. От вълната правели одеяла и дрехи и ги продавали във вътрешността на страната. Керванджийският сезон завършвал около Димитровден.