ДЕМОНСТРАЦИИ НА ПРОИЗВОДСТВО НА МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

ДЕМОНСТРАЦИИ НА ПРОИЗВОДСТВО НА МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

by in Акценти, Събор 2024 10.04.2024

Автентични български технологии и най-новото в производство на млечни продукти ще бъдат показани на дванадесетия Национален събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир. В демонстрациите рамо до рамо ще се включат  майстори, съхранили и възродили стари вековни рецепти и експерти по иновациите.

Старото мандраджийство на Родопа планина отново ще „оживее“ благодарение на колоритният Салих Пашов от село Бориково. Пашата с огромен мерак предава всичко, което може и знае, само и само да се запази и продължи традицията на прастарото  битото овче сирене. Рецептата му е отпреди 500 години, а сиренето се нарича още тулупско, от тулуп /мех/, в което се съхранява. Приготвя се от прясно овче мляко, което след прецеждане  се сгъстява и бие на ръка в дървен съд до отделяне на маслото. След това сиренето се вари докато се сгъсти, пълни се в  мех, и се оставя да съхне върху дъска докато узрее.

През трите дни ще е и Мина Варджиева – изключително популярна сред почитателите на истинската  домашна храна, защото работи с добри и чисти суровини и е безспорен майстор  на невероятни млечни продукти.  Тя ще покаже целия процес на ръчното месене на кашкавал, за който използва овче непастьоризирано мляко, без добавки. При нейния занаятчийски продукт ферментацията става в естествени условия, а  зреенето е съобразено с микрофлората на района. 

На събора ще бъде представен и още един уникален продукт – зеленото сирене от тетевенско селце Черни Вит. Специалитетът може да се сравни с най-добрите, специфични и скъпи сирена от Италия, Франция и Швейцария. На място всичко за сиренето, което се прави само от мляко добито от овце отглеждани в Тетевенския балкан, ще разкаже и покаже Цветан Димитров, възродил производството на зеления деликатес.

Посетителите на събитието ще могат да се запознаят и с новостите в производство на млечни продукти. Сред тях са мини мандри, иновационни системи за охлаждане и съхранение на мляко, различни видове вани, цистерни, агрегати, пастьоризатори и системи за производство на сирене, кашкавал и кисело мляко на фирмите „Тони Старт“-Силистра и „Блиц“ ЕООД.