ДЕМОНСТРАЦИИ С ОВЧЕ И КОЗЕ МЛЯКО

ДЕМОНСТРАЦИИ С ОВЧЕ И КОЗЕ МЛЯКО

by in Акценти, Събор 2022 02.05.2022

Какво са празниците за нас?

– Време за събиране на цялото семейство около трапезата;

– Място на което да си разкажем истории, да обменим опит и да почерпим вдъхновение;

– Миг на свобода на децата и общуване с други деца, игри и много смях;

– Музика, която ни кара да си подем ръка и да направим онова магично хоро, което кара земята да трепери, а небето да се разтвори и да ни влее сили;

Всеки събор си има ритуали, които да ни донесат усещане за древна нация, която преоткриваме всеки път. Тази година ще имаме удоволствието да ви срещнем с интересни хора, които знаят тънкостите на домашните сирена от овче мляко – Салих Паша, Цветан Димитров, Мина Варджиева и други.

Ще си говорим за сирената на Родопа планина, Тракия и Стара планина.

Тази среща ще ни пренесе в едни отминали епохи, когато храната е била удоволствие, засищане на глад и лекарство със своите изцерителни сили.

Всеки може да се включи при направата на бито сирене (брънза), на прясно сирене, масло, различни видове извара, ръчен кашкавал и крокмач.

Предстои и среща с малка част от най-голямата колекция на готварски книги в България. Марин Лесев ще говори за старинни рецепти, които някак срамежливо надничат от горните рафтове на възрожденска България и аристократично се разхождат в градските кухни от началото на 20 век.

Подготвили сме демонстрации и дегустации на синдирмьо, бял мъж, свежо сирене, ръчен кашкавал, масло и зелено сирене от Черни Вит.

А знаете ли кои са съставките на нашата национална гордост – таратора? Тараторът, описан през 1925 година има следните съставки – орехи, чесън, копър, вода, кисело мляко и ……. Ако искате да се научите да правите този таратор ще се радваме да го приготвяме и опитваме заедно.

Днес времето е скъпият ни ресурс и ще ни е приятно да го споделим с Вас и взаимно да си разкажем вдъхновяващи истории!

Очакваме ви от 6-ти до 8-ми май 2022 г. край Петропавловския манастир!