Зрелищно започна четвъртия Национален събор на овцевъдите в България

Зрелищно започна четвъртия Национален събор на овцевъдите в България

by in Акценти, Без категория 13.05.2015

Народната певица Валя Балканска посрещна първите посетители и официални гости на Националния събор на овцевъдите в България, който започна на 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец. Гласовитата родопчанка изпълни под звуците на каба гайда песента „Рипни Калинке“. Четвъртото издание на събора се организира от Сдружение “Национален събор на овцевъдите в България” и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ) с председател Симеон Караколев, със съдействието на Министерството на земеделието и храните, както и с подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Над 160 000 души посетиха събора, който започна с тържествен водосвет и фолклорни изпълнения на федерациите на каракачаните и на армъните в България. Официални гости бяха министърът на земеделието Десислава Танева, дипломати, депутати, кметовете на Велико Търново, Лясковец, Елена, Стражица, представители на браншови организации от 14 държави и други. „Това е най-доброто и мащабно издание на Националният събор на овцевъдите. Тук виждаме много фолклор и занаяти и се надяваме всичко  това да води към обединяването на българската нация и нейния път към просперитет“, пожела министър Танева и съобщи, че застъпените площи на земеделските стопани по кампaния за Директни плащания 2014 ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 15 май. Министър Танева разгледа целия събор на площ от 100дка и 4600 кв.м. изложбени площи с временни съоръжения.

Заедно с Мила Александрова – председател на Френско-българската селскостопанска асоциация, на събора присъстваха г-н и г-жа Полен – управители на Self Ovins Bovins – фирма за строителство и монтаж на ферми и оборудване за отглеждане на овце, кози и говеда.

Първият ден на събора започна и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”. Хиляди посетители видяха на 8 май кулинарното шоу на Ути Бъчваров.  Шест участника се включиха в атрактивното състезание по ръчна стрижба на овце. Пръв за 13 мин. мериносовото руно на североизточна българска тънкоруйна овца свали Георги Кръстев от Нови Пазар. Втори за 18 мин. беше Мустафа Ахмедов от село Цариче, а трети се класира Февзи Ахмедов от село Орлово.

На 10 май в Интерхотел Велико Търново се проведе кръгла маса, на която представители на браншови организации представиха овцевъдството в страната си и перспективите в сектора. Край Петропавловския манастир фермери от цялата страна мериха сили в други атрактивни надпревари – доене на овце и кози, товарене на бали в пикапи, състезание с коне тежковози. Ути Бъчваров дирижира състезанието по майсторско обезкостяване и подбра най-крехките мръвки за своите манджи. Във втория ден на събора се проведе още шоу с кучета, спектакъл „Багатур“ – демонстрация на бойни умения на старите българи, бодиарт, нестинарско шоу и народни веселби.

Източник: https://oralo.bg/2015/05/%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB/