ИВО ПАПАЗОВ – ИБРЯМА

ИВО ПАПАЗОВ – ИБРЯМА

by in Акценти, Събор 2024 02.05.2024

Виртуозният кларинетист Иво Папазов – Ибряма, заедно със своя „сватбен оркестър“ Тракия, ще се качи за сцената на Събора на овцевъдите в неделя 26 май точно в 12:00ч.

Вече над 50 години този изключителен музикант покорява сърцата на публиката достигайки до най-високите музикални върхове. Наричат го „българският Бени Гудман“, „свръхестествен гений на кларнета“, „най-великият кларинетист на Балканите“. Става известен като ненадминат виртуоз, който от традиционната сватбарска музика създава джаз-феномен.

Иво Папазов има блестяща музикална кариера и е издал многобройни албуми, като два от тях, през 1989-а и 1991 г., са продуцирани от самия Джо Бойд (продуцент на Pink Floyd, Джими Хендрикс и REM). През 2005 г. Ибряма печели Световната музикална награда на BBC за принос в световната музика с албума си „Панаир/Fairground“, носител е и на голямата награда на международния фестивал за уърлд и електронна музика WOMEX 2022 Artist Award за изключителни постижения в музиката в световен мащаб, музикално съвършенство, социална значимост, въздействие и цялостно значение.

Неговият оркестър „Тракия“ е съставен от невероятни музиканти, представители на различни етнически групи от различни краища на България. Със своя талант и енергия, те изграждат своеобразния стил, който става световно известен с името „сватбарска музика“– микс от българска и балканска традиционна музика с елементи на джаз, фънк и рок.

Хороводната програма на Ибряма и неговите музиканти ще е цели 5 часа – внушителен и запомнящ се финал на нашето събитие!