КАЧЕСТВЕНИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ПРЕДСТАВЯТ ФЕРМЕРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА НА СЪБОРА НА ОВЦЕВЪДИТЕ

КАЧЕСТВЕНИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ПРЕДСТАВЯТ ФЕРМЕРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА НА СЪБОРА НА ОВЦЕВЪДИТЕ

by in Акценти, Събор 2023 30.04.2023

Качествени фермерски продукти ще се предлагат на единадесетия Национален събор на овцевъдите от 6 до 8 май край Петропавловския манастир. Една от основните цели на най-голямото браншово събитие у нас е  насърчаване на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини, затова специализираното изложение ще е под мотото „Българските храни от български суровини“.

Своя продукция ще изложат над 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. В специално обособена зона за директни продажби ще се предлага истинско овче и козе  сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара.

За втора  поредна година на събора ще се проведе конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/ козе мляко. В него със свои продукти по избор ще се представят фермери и участници-изложители от специализираната млечна зона. Конкурсът ще е на Гергьовден, 6 май, от 15:30 до 16:30 ч. Продуктите ще бъдат оценявани  за плътност, структура, цвят, масленост и вкус от експертно жури, с участието на водещи експерти от Министерство на земеделието, БАБХ и др.

В дните на събора край Петропавловския манастир ще има и демонстрации на производството на бутикови млечни продукти. Някои от тях до преди век са били традиционни за трапезата на българина, а днес са редки специалитети.

Ще бъдат показани и тънкостите на домашните сирена от овче мляко на Родопа планина, Тракия и Стара планина. Бито овче сирене, наричано още  тулупско, от тулуп /мех/, в който се съхранява, по рецепта от преди 500 години ще прави Салих Паша от смолянското село Бориково – последният пазител на старото мандраджийство в Родопите. Как се меси ръчно кашкавал ще покаже Мина Варджиева от Стара Загора. Тайните на зеленото сирене от тетевенското село Черни вит, неговото преоткриване и  възраждането на старите вкусове ще представи Цветан Димитров.

Ще има още демонстрации на синдирмьо, бял мъж, свежо сирене, масло, различни видове извара и още млечни специалитети.