КОНЕ-ТЕЖКОВОЗИ И БЪЛГАРСКИ ОВЧAРСКИ КУЧЕТА ПОКАЗВАТ УМЕНИЯ НА СЪБОР 2024

КОНЕ-ТЕЖКОВОЗИ И БЪЛГАРСКИ ОВЧAРСКИ КУЧЕТА ПОКАЗВАТ УМЕНИЯ НА СЪБОР 2024

by in Акценти, Събор 2024 10.04.2024

За първи път ще има надтегляния и за магарета

 Най-силните коне отглеждани в България ще могат да се видят от 24 до 26 май край Петропавловския манастир, област Велико Търново по време на дванадесетия Национален събор на овцевъдите. Пред публиката ще бъде представена най-новата селекция коне от тежковозни породи родени и отглеждани у нас, както и интродуцирани. Разпределени в различни категории елитните животни ще се състезават в теглене на товари по 40-метрово трасе във втория ден на събора – 25 май (събота)  от 10,00 до 18,00 часа.  Освен безспорна атракция, състезанието по надтегляне цели да покаже приложението на конската сила в стопанството, дърводобива и развъждането. Извън съревнованието ще бъде показан демонстративен впряг от четири коня, порода Фламандски тежковоз, управляван от стопанина Боби Радулов.

За първи път на събора в теглене на товари ще се надпреварват и магарета. Предварително записване за състезанието собствениците на този вид работни животни могат да направят на 0898 513233.

Край традиционното за събора изложение на над 1000 чистопородни овце и кози ще бъдат показани и най-верните помощници на животновъдите – кучетата-пастири. В специализираната изложба на Българско овчарско куче на 24 и 25 май ще се включат различни местни клубове и развъдници, а в дефилетата ще участват животни завоювали европейски и световни титли през 2023 г. в Световния киноложко-ловен-спортен алианс. Ще има и наситена спортна програма с  различни демонстрации –  послушание, защита, фризби-фристайл, спорт с куче.