Кръгла ммаса събра браншови организаци от 18 държави

Кръгла ммаса събра браншови организаци от 18 държави

by in Събор 2019 12.02.2020

Представители на овцевъдни и козевъдни организации от 18 държави от Европа и Централна Азия се включиха в международна кръгла маса в рамките на осмия Национален събор на овцевъдите в България. Форумът по инициатива на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/  се проведе на 11 май в Парк хотел Арбанаси.

В кръглата маса участваха  браншови структури от  Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Дания, Испания, Казахстан,Киргизстан,  Литва, Латвия, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Узбекистан и Франция. Чуждестранните представители на отрасъла обсъдиха цифровизацията на сектора, както и предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди, и пред младите потребители.

Европейските финансови инструменти за цифровизация на земеделието представи Нивелин Ноев, координатор „Финансов инструменти и взаимоотношения между групи производители“ в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) на Европейска комисия.Политиките и финансирането за младите фермери в контекста на Общата стопанска политика  на ЕС конкретизира Владимир Уручев, депутат в Европейския парламент от 2014 до 2019 година. В кръглата маса участва и заместник-министъра на земеделието д-р Янко  Иванов.

Международната среща на бранша се организира ежегодно в рамките на Националния събор на овцевъдите от 2013 година. Форумът се наложи като платформа за обмен на добри практики за оптимизиране на отрасъла, разработване на предложения за актуализиране на политиките по овцевъдство и козевъдство и общи проекти между участващите организации.