НАД 1000 ЧИСТОПОРОДНИ ЖИВОТНИ НА ДЕВЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ

НАД 1000 ЧИСТОПОРОДНИ ЖИВОТНИ НА ДЕВЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ

by in Акценти, Събор, Събор 2021 12.03.2021

Над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета и коне ще бъдат  показани на Деветия Национален събор на овцевъдите в България. След година прекъсване, заради пандемията, най-мащабното браншово събитие в страната се завръща и ще се проведе  от 6 до 9 май 2021 г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново.

Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерство на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

В две обособени зони с обща площ от 1200 кв.м. ще са специализираните изложения на овце и кози. Стопани от цялата страна ще покажат над 600 селектираните животни от  22 породи овце (Асаф, Аваси, Синтетична популация българска млечна, Черноглава Плевенска, Старозагорска, Каракачанска, Медночервена Шуменска, Дъбенска, Реплянска, Ил дьо Франс, Мутон Шароле, Бергамска, Лакон, Средностаропланинска, Елин Пелинска, Копривщенска, Родопски цигай, Среднородопска, Вакла Маришка, Североизточнобългарска тънкорунна,Декоративни) и 5 породи кози (Калоферска дългокосместа, Българска бяла млечна, Боер,  Алпийска, Тогенбургска), както и редки автохтонни и високо продуктивни видове. Най-добрите представители на породите ще бъдат отличени със специални купи, плакети и грамоти, а за последния ден на събора  – 9 май е насрочен аукцион на овце, кочове и агнета.

В дните на събитието край Петропавловския манастир ще могат да се видят най-големите коне-тежковози в страната. Ще има изложение на кучата и специално представяне на клубовете на Българско овчарско  и Каракачанско куче.

За фермерите отново ще има атрактивни състезания по овчарски учения. В два дни, на 7 и 8  май, от 14,30 до 15,30 ч. ще е ръчната стрижба с овчарска ножица, а оспорваната надпревара по доене ще е на 8 май от  15,30 до 17,30ч. В съботния ден ще са и състезанията машинен млеконадой на кози и теглене на товари от коне-тежковози.

В последния ден на събора – 9 май ще се проведе най-атрактивното състезание за най-тежък коч. В него могат да участват всички стопани, които притежават добре гледани овни, независимо от породата, а наградата за победителя ще е 1000 лева.

изложение на животни