Над 120 000 посетители събра Шестия Национален събор на овцевъдите в България

Над 120 000 посетители събра Шестия Национален събор на овцевъдите в България

by in 2017, Акценти 28.03.2018

Над 120 000 души посетиха шестото издание на Националния събор на овцевъдите в България, който се проведе от 12 до 14 май 2017 край Петропавловския манастир до Лясковец. С изложение на над 1000 животни (различни породи овце,кози, пастирски кучета,коне, магарета и биволи),колоритна програма, много атракции и фолклор събитието привлече хора от цялата страна. Най-посещавани бяха изложенията на занаяти, селскостопанска техника и оборудване за животновъдството, фермерския пазар и състезанията по овчарски умения.  Чевермета и пататници по родопски, ястия по стари рецепти и автентична кухня от различни региони на страната изкушаваха посетителите в кулинарните зони. През трите дни на събитието в зоните за директни продажби родни производители предлагаха  млечни и и месни продукти. В мобилните музейни експозиция бе представено развитието на овчарството през вековете.
В последния ден на събора  14 май, овациите на публиката събраха участниците в народните борби.
На официална церемония в неделя бяха и връчени наградите от Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, в който се включиха над 2000 изпълнители. Журито единодушно присъди Голямата награда за изпълнение на едноименната песен на  13-годишният Донко Марков от Варна. За първи пъп бе връчена и Специална награда на най-доброто дете-инструменталист. Неин носител стана Калоян Георгиев от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“-Плевен. След като получи наградата – кавал, изработен от потомствения и най-добър майстор-кавалджия у нас Стоян Иванов, Калоян свири с новия инструмент по време на награждаването на лауреатите от конкурса.
Съборът на овцевъдите в България е събитие  единствено по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. То се организира от от Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
В рамките му, на 13 май,  браншови организации от 21 държави стартираха Съюз на овцевъдите в Европа. Меморандумът за партньорство при създаването на съюза бе подкрепен от браншови организации от Австрия, България, Белгия Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Ирландия, Литва, Латвия  Молдова, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Швеция,  Холандия. Официални писма за подкрепа на инициативата бяха получени от овцевъдни организации от Франция, Чехия и Финландия, а гости на събитието бяха представители от Казахстан и Киргизстан.  На кръглата маса във Във Велико Търново представителите на овцевъдните организации се обединиха около идеята, че ефективното взаимодействие и партньорство помежду им е възможно само чрез обща политика и действия.