Над 16 породи ще се видят на седмия събор на овцевъдите край Петропавловския манастир

Над 16 породи ще се видят на седмия събор на овцевъдите край Петропавловския манастир

by in Акценти, Без категория 08.05.2018

Източник: https://sinor.bg/52670-nad-16-porodi-ste-se-vidyat-na-sedmiya-sabor-na-ovcevadite-kraj-petropavlovskiya-manastir

За седми път край Петропавловския манастир до Лясковец ще се проведе Националния събор на овцевъдите в България, който тази година ще започне на 11 май от 11 часа и ще приключи на 13-и. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ) със съдействието на министерството на земеделието и с подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Като най-мащабният форум в сектор дребно животновъдство той съчетава развитието на сектора с историята, традициите, фолклора и занаятите. Форматът е без аналог в Европа, като тази година в него ще се включат представители на браншови организации от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова,  Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия.

В рамките на събора на 12 май чуждестранните представители на отрасъла ще обсъждат на кръгла маса предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди, както и тенденциите в поведението на младите потребители.

Насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини ще е във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който ще се проведе под мотото „Българските храни от български суровини“.

В събитието ще се представят над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи  производители на био храни.

Край Петропавловския манастир ще могат да се видят над 16 породи овце

(Плевенска черноглава, Старозагорска, Вакла Маришка, Бяла Маришка, Каракачанска, Западно-старопланинска, Брезнишка, Източнофризийска, Аваси, Асаф, Лакон, Тексел, Бергамаска и др.) и 8 породи млечни кози, отглеждани у нас. Традиционно ще се проведе Националното изложение по млечно козевъдство, а в последния ден на събора  ще е аукционът на чистопородни овце, кочове и агнета.

На 11 май собствениците на Българско овчарско куче, Каракачанска овчарка, Кангал, Алабай, Средноазиатска овчарка, Бордър коли и Кавказка овчарка ще могат да се включат в представянето на пастирски и овчарски кучета, като записването за участие ще става и на място. На следващия ден ще са демонстрациите на работа на кучетата-пастири, както и състезанията по теглене на товари от коне-тежковози.

Седмият Национален събор на овцевъдите в България ще е разгърнат на терен от 140  дка, на който ще има 2 сцени, над 5 500 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози,  терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози, електропастири, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството и др.

15 специализирани фирми ще представят различна селскостопанска техника, оборудване и фуражи в дните на събора. 30 български животновъди, преработващи собствено мляко, от цялата страна  ще участват в изложението на продукти от овче и козе мляко и ще предлагат директно своята продукция.

Едни от големите атракции на  събора ще са фермерските състезания по доене и стрижба на овце, по майсторско обезкостяване на агнета и теглене на товари от коне-тежковози.

В занаятчийското изложение тъкани, кожени изделия, красиви дърворезби, керамика, звънци и чанове, народни инструменти, красиви шевици, сувенири и още много ръчно изработени предмети ще представят 60 самобитни майстори. На място ще има и арт работилници с демонстрации по дърворезба, плъстене, килимарство, бродерия, грънчарство и др.

В мобилни експозиции Националният исторически музей, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства-Троян, Регионален исторически музей-Смолян  и Историческите музеи- Велинград ще покажат развитието на овцевъдството у нас през вековете. За първи път на събора ще гостува музеят от Чипровци, който ще покаже уникално красиви чипровски килими от фонда си.

Над 2000 изпълнители ще се включат в Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“,  който ще се  проведе на две сцени, а в специална изложба ще са подредени 250 творби от националния конкурс за детска рисунка на тема “Гергьовден и овчарството“.

През трите дни на събитието кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще възроди стари български рецепти с овче мляко, сирене и месо от различни краища на страната. Ще готви и кулинарния спец  Ути Бъчваров. Популярния телевизионен  водещ ще приготви в своя внушителен тиган най-големия агнешки кебап и ще демонстрира, как се правят карначета от овче месо и други месни вкусотии.

На събора ще има концерт на оркестър „101 каба гайди“,  демонстрации на Прабългарската школа „Багатур“, нестинари и за първи път хоротеки.

Гости на събитието ще са Пътуващото читалище „Бащино огнище“ и фотографът Асен Великов с изложбата си „Различната България“ .

За събитието е организирана зона за паркиране на 5000 автомобила. За осигуряване безопасността на посетителите движението на моторни-превозни средства ще е еднопосочно от Арбанаси и Велико Търново към Петропавловския манастир и Лясковец.  На 11, 12 и 13 май  ще функционира и временна автобусна линия между Лясковец и Петропавловския манастир.

Националният събор на овцевъдите в България се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г., а през миналата година събитието бе посетено от над 150 000 души.