Над 160 000 са били посетителите на осмия Национален събор на овцевъдите в България

Над 160 000 са били посетителите на осмия Национален събор на овцевъдите в България

by in Акценти, Без категория 13.05.2019

Източник: Над 160 000 са били посетителите на осмия Национален събор на овцевъдите в България (bta.bg)

Над 160 000 са били посетителите на осмия Национален събор на овцевъдите в България, който се състоя от 10-ти до 12-ти май край Петропавловския манастир край град Лясковец, съобщиха организаторите от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Според тях най-интересни за публиката са били фермерските надпревари по ръчно доене на овце, стрижбата с овчарска ножица и теглене на товари от коне-тежковози, състезанието за най-тежък коч, както и надпреварата по млеконадой от коза.
Над 1000 животни – овце, кози, кучета и коне са били част от различните изложения и състезания. Над 15 специализирани фирми са показали селскостопанска техника, а 30 български фермери, преработващи собствено овче и козе мляко, са продавали директно своя продукция.
В конкурса „Заблеяло ми агънце“ са участвали повече от 2000 изпълнители. Акцент са били демонстрациите на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ и патриотичното Пътуващо читалище „Бащино огнище“. Гости на събора са били представители на 18 асоциации на животновъдите от Европа и Азия.
Осмото издание на Националния събор на овцевъдите се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.