НАД 250 000 ПОСЕТИТЕЛИ СЪБРА ЗА ТРИ ДНИ СЪБОРЪТ НА ОВЦЕВЪДИТЕ

НАД 250 000 ПОСЕТИТЕЛИ СЪБРА ЗА ТРИ ДНИ СЪБОРЪТ НА ОВЦЕВЪДИТЕ

by in Акценти, Събор 2024 28.05.2024

Рекорден брой от над 250 000 посетители събра дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите в България, който се проведе от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, област Велико Търново. Събитието се превърна в  истински празник, както за фермерите и професионалистите в бранша, така и за любителите на народните традиции,  бит и творчество. Многобройните специализирани изложби и демонстрации, фермерските изяви и състезания категорично утвърдиха форумът, като най-значим и мащабен в календара на земеделските изложения. Достойното представяне на бранша и съчетаването с българските традиции и фолклор донесоха много емоции  и приятни изживявания. Съборът бе с перфектна организация и без нито един инцидент. Със съдействието на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица бе осигурен безплатен обществен транспорт в близост до до Петропавловския манастир. Не бяха допуснати и задръствания благодарение на разширените парко зони и въведената временна организация на движението в трите дни, която предварително бе разработена и утвърдена със съдействието на Областна  управа Велико Търново.

В програмата на тридневния събор имаше изложение на над 1000 животни – овце, кози, кучета, коне, магарета, редки видове, представяне на селскостопанска техника и оборудване, изложение на млечни продукти и производствени демонстрации, фермерски състезания, био пазар, занаяти, етно възстановки, кулинарни зони, различни атракции, много фолклор, хоротеки и  вълнуващи вечерни концерти.

За втора поредна година в специализираното изложени на техника и оборудване на събора имаше награда за иновации. Тя бе за модулните предприятия – мандри, кланици, транжорни и технологичните проекти разработвани от пловдивската фирма „Блиц“ ЕООД, а отличието  бе връчено от зам.-министъра на иновациите и растежа Красимир Якимов.

Близо 3000 участника се включиха в съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ Голямата награда на конкурса получи младата певица Анджелика-Гая Меркова от НУМТИ „Добрин Петков“-Пловдив.

10 награди „Единство в многообразието“ връчи Представителството на Европейската комисия в България на деца участващи в конкурса за да се насърчат заниманията им.