Най-тежък коч и пръч търсят на фермерски събор

Най-тежък коч и пръч търсят на фермерски събор

by in Акценти, Без категория 02.04.2019

Източник: http://medianews.bg/bg/a/nay-tezhk-koch-i-prch-trsyat-na-fermerski-sbor

Осмият Национален събор на  овцевъдите в България ще се проведе от 10 до 12 май на поляните край Петропавловския манастир край Лясковец. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.  Във формата, представящ българското овцевъдство и козевъдство, ще се включат и представители на браншови организации от Европа и Азия.

През трите дни на събора ще има изложения на животни (чистопородни овце, кози, кучета, месодайни говераи др), на селскостопанска техника и оборудване, фермерски пазар с млечни и местни хранителни продукти, кулинарни зони, традиционни занаяти, музейни експозиции, фолклорен конкурс, нестинари.

Едни от големите атракции ще са фермерските състезания  – ръчна срижба на овце в петък, 11 май, и състезания по ръчно доене, най-тежък коч и пръч  и теглене на товари от най-големите коне – тежковози в събота, 11 май. Записването за състезанията в различните категории започва от 1 април 2019 г.