Национален Събор на Овцевъдите в България

Национален Събор на Овцевъдите в България

by in Акценти, Без категория 02.05.2016

Източник: https://bnr.bg/sofia/post/100687934/nacionalen-sabor-na-ovcevadite-v-balgaria

Петото издание на Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе в периода 6 – 8 май 2016 г. край Петропавловския манастир, община Лясковец. Организатори са Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“, Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), с подкрепата на Министерството на земеделието и храните на Република България.

Всяка година събитието впечатлява със своите мащаби, като интересът към него прогресивно расте. Тазгодишното издание се очаква да привлече повече от 180 000 посетители и гости от над 20 държави.

Атрактивният събор ще бъде открит от над 200 гайди, освен това и тази година организаторите са подготвили богата и разнообразна програма – изложения на породисти овце, Нaциoнaлнa излoжбa нa Плeвeнcкaтa чepнoглaвa oвцa,кочове, агнета, кози, кучета, състезание по теглене на коне-тежковози, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, фермерски надпревари. Ще има „Алея на занаятите“, музейни експозиции, изложение на специализирана селскостопанска техника, както и народни борби и нестинарски танци. Очаква се тази година да има и кът за вегани.

Неизменна част от програмата и в това издание ще бъде Националният фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”, който  дава поле за изява на много таланти от близо и далеч.