НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

by in Акценти, Без категория 05.05.2015

Източник: https://agrotv.bg/p_4083Nacionalen-sybor-na-ovcevydite-v-Bylgariq.html

Над 340 изложители от 14 държави и повече от 800 животни се очаква да пристигнат за четвъртото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Той  ще  се  проведе между 8 и 10 май край  Петропаловския  манастир.

Съборът предвижда богата тридневна програма, с много атракции за малки и големи: демонстрация с овчарски кучета ще покажат гости от Украйна. Българската школа „Багатур“ ще направи възстановка на бита на старите българи. На събора ще бъдат показани различни видове овце и кози, коне, кучета и дори магарета. Над 50 занаятчии ще демонстрират различни техники.

Симеон Караколев, организатор: „На самия събор ще има презентационен щанд за европейско овче месо и овче сирене. На самото място ще бъде оформена и зона в която ще може да се дегустират въпросните продукти, които ще бъдат презентирани на няколко международни изложения в Германия, Хърватска, Гърция“.

Не  са  забравени  и  децата. С тях ще работят дърворезбари, грънчари и килимари. Ще се проведе и кръгла маса, на която ще бъдат дискутирани проблемите, пред които са изправени родните фермери.

Симеон Караколев, организатор: „Тя ще се провде на 9 май като ще присъстват гости от 14 държави. Всеки един от тях ще представи информация за овцевъдството в държавата, която представлява“

Над 2 100 изпълнители ще се включат във фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце”, а 150 деца участват в конкурса за рисунка, посветен на овчарството и на Гергьовден.