Национален събор на овцевъдите в България

Национален събор на овцевъдите в България

by in Без категория 03.05.2016

Източник: https://agro.bg/news/article57322.html

В тази кратка, но вярваме ползотворна работна седмица, няма как да не си поговорим и за предстоящия празник Гергьовден. От 6 до 8 май на поляните край Петропавловския манастир в Община Лясковец ще се проведе петото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Той е съпътстван и от фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце“, участниците в който ще се изявяват на открити сцени, сред прекрасната природа на Арбанашкото плато. Да се надяваме, времето да не помрачи събитието.

На връх Гергьовден точно в 11:00 часа поляните край Петропавловския манастир ще се огласят от звъна на овце, агнета, кочове и месодайни говеда от различни породи. Своите постижения ще демонстрират фермери от цялата страна, та и от чужбина.

Събитието ще бъде съпроводено и от специална кръгла маса – на 7 май 2016 г. в един от хотелите на близкото село Арбанаси. На него представители на 26 браншови организации от Европа и Централна Азия ще дискутират по темата „Състояние и перспективи на овцевъдството”.

Пред чуждестранните гости ще бъде представен и българския опит в областта. В дискусионната част на форума ще участват и представители на Министерство на земеделието, на Държавен фонд „Земеделие”, експерти, специалисти и учени. А всички заедно ще посетят и поляните край Петропавловския манастир, за да се убедят в богатия опит на българските животновъди.