Национален събор на овцевъдите край Лясковец

Национален събор на овцевъдите край Лясковец

by in Акценти, Без категория 14.05.2018

Източник: https://bntnews.bg/bg/a/sedmi-natsionalen-sbor-na-ovtsevdite

Приключи седмото издание на Националния събор на овцевъдите, който по традиция се провежда на поляните край Петропавловския манастир в Лясковец. Тази година в най-мащабния форум в сектор „Животновъдство“ у нас се включиха над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти. В трите фестивални дни бяха изложени над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, различни видове пастирски и овчарски кучета.

Теменуга Атанасова, производител: Имаме козе сирене, ръчно производство и кози кашкавал. Специално за сиренето е 8 часа относително времето, което трябва, за да го видите в този вид, не осолено, то си узрява 40-45 дни, за да бъде готово за консумация…“

Повреме на събора овцевъдите отново настояха държавата да вземе мерки за защита на сектора.

Ангел Ангелов, производител: Няма вече животновъди, няма вече овчари и сега прекупвачите се подиграват с нас. Четири лева ми предлага живо тегло килограм да ми изкупи. Плащам 2,50 да ми острижат една овца, той ми дава 50 стотинки за вълна.“

Тази година хилядите посетители на събора на живо наблюдаваха и демонстрации на някои от позабравените български занаяти като добиване на бито масло и сирене.

Салих Паша, производител: Сега ще изкарам маслото, след това сиренето и следобед изварата, не се губи нищо. Вкарваш сурово овче мляко подсирваш го и започваш да биеш маслото.

И тази година най-голяма атракция за посетителите бяха състезанията по доене и стригане на овце, майсторско обезкостяване на агнета и теглене на товари от коне-тежковози.