Национален събор на овцевъдите 2015 ще се проведе от 8 до 10 май

Национален събор на овцевъдите 2015 ще се проведе от 8 до 10 май

by in Акценти, Без категория 28.01.2015

Източник: https://agri.bg/novini/natsionalen-sabor-na-ovtsevadite-2015-she-se-provede-ot-8-do-10-may-video

Организации на овцевъди от 17 държави са поканени да се включат в Събора на овцевъдите – като 14 от тях са европейски, а останалите три са от Азия и по-конкретно от Казахстан, Киргизстан и Азербайджан

Четвъртото издание на Националния събор на овцевъдите ще се проведе от 8 до 10 май 2015 г. на традиционното място – над Петропавловския манастир край Лясковец, съобщиха на пресконференция във Велико Търново организаторите.
В трите дни на Събора ще бъдат показани породисти овце, кочове, агнета и кози. Отново ще се проведат традиционните изложения на овчарски кучета и коне, които ще бъдат съпроводени от различни атракции. По традиция ще се проведат състезания по доене на овце, по стрижба на овце. Ще има аукциони на племенни животни, както и директни продажби на сирена, млечни и месни продукти и биологични храни.
Организации на овцевъди от 17 държави са поканени да се включат в Събора – като 14 от тях са европейски, а останалите три са от Азия и по-конкретно от Казахстан, Киргизстан и Азербайджан. И тази година животновъдите ще проведат кръгла маса, на която ще обсъдят проблемите в бранша. На срещата ще бъдат поканени и представители на Министерство на земеделието и храните.
За трета поредна година в рамките на Събора ще се проведе и националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, заедно с конкурс за рисунки на тема овцевъдство, кулинарни шоу програми, традиционни занаяти и музейни експозиции, посветени на овцевъдството през вековете. За втора поредна година ще се проведат и Народни борби, а победителят ще спечели агне.
Съборът ще се проведе на площ от 120 дка с три сцени и 4500 кв.м изложбени площи. През миналата година съборът посетиха над 130 000 души, а сега очакванията на организаторите са за двойно повече посетители.