НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ СЕ ЗАВРЪЩА СЛЕД КРИЗАТА СOVID-19

НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ СЕ ЗАВРЪЩА СЛЕД КРИЗАТА СOVID-19

by in Акценти, Без категория, Събор 2021 04.02.2021

Националният събор на овцевъдите  в България се завръща след едногодишната криза с COVID-19. Деветото издание на най-атрактивното пролетно събитие ще се проведе  от 6 до 9 май 2021 г.  край Петропавловския манастир до град Лясковец.

Съборът отново ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. Най-мащабният животновъден форум у нас ще събере на едно място професионалисти в бранша от цялата страна,  почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.

В четирите дни по Гергьовден ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирани медикаменти и литература. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.

Фермери ще мерят сили в състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч и пръч, майсторско обезкостяване на агнета, млеконадой от коза и теглене на товари от коне-тежковози.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ край Петропавловския манастир ще се проведе най-мащабното у нас изложение на фермерски млечни и месни хранителни продукти.

На деветото издание на Националния събор на овцевъдите ще има фермерски пазар, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки.

Многото забавления и атракциите за цялото семейство ще предложи  етно възстановката „Чифликът“. Тук ще са интерактивните музейни експозиции, посветени на овцевъдството, в които ще „оживее“ поминъка и бита на старите български пастири, Гергьовденските традиции и обичаи. В зоната ще бъдат представени традиционните къщни занаяти и ще може да се види как е изглеждал българския селскостопанския двор преди повече от 100 години. В „Чифликът“ ще има открити уроци по гайда, кавал, народни танци от всички етнографски области на страната, хайдушки игри и тн.

Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За запалените по народните танци четири дни ще има голямо „Гергьоовско надиграване“, в което ще могат да се включат формации от страната, изучаващи български народни хора.

Най-малките посетители ще могат да се забавляват в Детската  творителница с различни арт работилници и пленери.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.