Осмият национален събор на овцевъдите с фокус върху „Изберете българското“

Осмият национален събор на овцевъдите с фокус върху „Изберете българското“

by in Акценти, Без категория 25.04.2019

Източник: Осмият национален събор на овцевъдите с фокус върху „Изберете българското“ | Важно за фермера (sinor.bg)

От 10 до 12 май 2019 г. край Петропавловския манастир до Лясковец ще се проведе Осмият Националния събор на овцевъдите в България. Тази година фокусът ще бъде върху насърчаването на потреблението на овче и козе сирене, месо и мляко, затова и мотото на събора „Българските храни от български суровини“.

Събитието се организира от НОКА

със съдействието на министерството на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Форматът е без аналог в Европа и в него ще се включат представители на браншови организации от 17 държани – Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Испания, Казахстан, Киргизстан,  Литва, Латвия, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Узбекистан и Франция.

На 11 май в Парк хотел Арбанаси в село Арбанаси чуждестранните представители на отрасъла ще обсъждат на кръгла маса цифровизацията и предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди и пред младите потребители.

Съборът ще е разгърне върху терен от 140  дка с над 5 500 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози,  терен за състезанията по теглене на товари от коне- тежковози, изложбени площи за техника и съоръжения за животновъдството и др. В събитието ще се представят над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи  производители на био храни.

От 10 до 12 май край Петропавловския манастир ще могат да се видят над 16 породи овце (Плевенска черноглава, Старозагорска, Вакла Маришка, Бяла Маришка, Каракачанска, Западно-старопланинска, Брезнишка, Източнофризийска, Аваси, Асаф, Лакон, Тексел, Бергамаска и др.),8 породи млечни кози, различни видове пастирски и овчарски кучета, коне-тежковози, магарета. Традиционно ще се проведе Националното изложение по млечно козевъдство, а в последния ден на събора  ще е аукционът на чистопородни овце, кочове и агнета.

13 специализирани фирми ще представят селскостопанска техника, оборудване и фуражи в дните на събора. 30 български животновъди, преработващи собствено мляко, ще участват в изложението на продукти от овче и козе мляко и ще предлагат директно продукция в специално обособена зона.

Едни от големите атракции на  събора ще са фермерските състезания по доене, стрижба на овце и теглене на товари от коне-тежковози. За първи път ще се проведе състезание за най-тежък коч и  пръч, като наградите за призовото място ще са по 1000 лева.

В занаятчийското изложение ще се представят 60 майстори от цялата страна, а в   мобилната музейна експозиция ще има автентични народни носии и възстановки на обичаите от старите женски седенки.