ПАШАТА – ПАЗИТЕЛЯТ НА СИРЕНЕ ОТ БОРИКОВО

ПАШАТА – ПАЗИТЕЛЯТ НА СИРЕНЕ ОТ БОРИКОВО

by in Акценти, Събор 2021 06.06.2021

Наричат го последният пазител на сиренето и на старото мандраджийство в Родопите.

Той е Салих Пашов от смолянкото село Бориково, известен като Пашата и продължава да прави сирене по рецепта на местни овчари  отпреди 500 години.

Битото му сирене се нарича още тулупско, от тулуп /мех/, в което се съхранява. Сиренето се приготвя от прясно овче мляко, което след прецеждане  се сгъстява и бие на ръка в специален дървен съд – равномерно и без прекъсване около час и половина. След като се отдели маслото, сиренето се слага в казан с топла вода на огъня и се бърка докато се сгъсти.  Накрая се изцежда се и пълни в мех, направен от обърната навътре кожа от яре или агне, остригана до 1 см. Пълният мех се оставя да съхне върху дъска и  се чака да втаса и узрее.

Благодарение на тази технология нашите предци  успявали да съхранят млечния продукт, без да разполагат с хладилници в домовете си.

Всички технологични процеси и още от тайните на битото сирене Пашата ще покаже на всички любопитни и изкушени от старите кулинарни вкусове от 18 до 20 юни на Поминък, Традиции, Фолклор на НСОБ 2021.