Подготвят седмия по ред Национален събор на овцевъдите

Подготвят седмия по ред Национален събор на овцевъдите

by in Акценти, Без категория 24.04.2018

Източник: http://www.velikotarnovo.utre.bg/2018/04/24/489862-podgotvyat_sedmia_po_red_natsionalen_subor_na_ovtsevudite

Красива българска народна музика, фолклорен конкурс, атрактивни състезания и изложби предвиждат в програмата си организаторите на Седмия национален събор на овцевъдите в България. Той ще се проведе от 11 до 13 май край Петропавловския манастир.

Сред най-интересните събития ще е кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус” и състезанието по обезкостяване. Надпреварата ще бъде ръководена от кулинарния специалист Ути Бъчваров, който ще оценява и майсторлъка на участниците. На Седмия национален събор ще може да преоткриете и съхранената красота на българския национален костюм в колекцията на народни носии на Димка Андреева, както и изработени от нея фолклорни кукли по оригинални образци. Тя се е посветила на мисията да съхранява и предава на поколенията българската народна култура и е изработила и създала колекция от над 200 дървени кукли.

Организатор на събора, в който се очаква да присъстват над 700 овце и кози от 20 различни породи и който ще е с международно участие е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.