Покана за Фолклорения конкурс „Заблеяло ми агънце” 2018

Покана за Фолклорения конкурс „Заблеяло ми агънце” 2018

by in Още за конкурса 2018 28.03.2018

Уважаеми участници,

Предстои седмото издание на Национален фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”, който с годините се утвърди и доказа като  част от  културния календар на страната. Конкурсът е част от Събора на овцевъдите в България – събитие, уникално по своята същност и мащаби не само в България, но и в Европа, включващо изложения на овце ,коне, кучета, месни и млечни продукти, занаяти, музейни експозиции, кулинарни атракции и много други!

Мястото на провеждане е на поляните край Петропавловски манастир, община Лясковец, област Велико Търново. Датите са от 11 до 13 май 2018 г.

В Европейската година на културното наследство-2018 и НФК „Заблеяло ми агънце“ ще се фокусира върху пастирството като основа на националната културна идентичност и обща, значима част от европейското наследство.

Фолклорният конкурс дава възможност за изява на певци, музиканти, танцьори и художници, разпределени в категории за любители и професионалисти, както и по възрастови групи. Подробна информация за разделите и наградния фонд ще получите от приложения регламент. Миналата година разширихме регламента с още един нов раздел  – „Гергьовско надиграване“, като в него ще имат възможност да се включат клубове за народни танци от цялата страна! В Европейската година на културното наследство-2018   включваме още един нов раздел в конкурса в категория „Танцово изкуство”, целящ да представи специфични обичаи от етнографската област, която представят участниците. Целта е да се популяризира богатото нематериално културно наследство, което носи нашият бит и традиции.

Конкурсът е без такса за участие!

Попълнените заявки изпращайте до 30 април на имейл : nsob@abv.bg

Пълна информация за събитието,заявка,регламент и архив може да намерите и на сайта ни: www.saborbg.com

Оставаме на Ваше разположение за въпроси!

С уважение,

Екипът на Национален събор на овцевъдите в България