СЕДЯНКИ И КУЛИНАРНИ ПРАЗНИЦИ В ЕТНО ЗОНАТА „ЧИФЛИКЪТ“

СЕДЯНКИ И КУЛИНАРНИ ПРАЗНИЦИ В ЕТНО ЗОНАТА „ЧИФЛИКЪТ“

by in Акценти, Събор 2023 25.04.2023

Самодейци  от различни краища на страната ще пренесат в етно зоната „ЧифликЪт“ традиционните седянки и кулинарни традиции на своите населени места.

Известното с празника на пелина старозагорско село Змейово ще покаже народни носии, оръжия, демонстрации на различни домашни занаяти и  направата на домашно масло, кисело мляко, сирене и кашкавал.

С етнографска изложба ще ни гостуват самодейците от с. Козаревец, община Лясковец. На място те ще представят своя празник на кокошата чорба и ще покажат как се приготвя вкусотията по местни рецепти.

Възродената традиция за производство на маджун пазят в село Стрелец, община Горна Оряховица. Местните отглеждали захарна метла още от XVIII век. Ранна пролет всеки стопанин засявал семена в двора си, а на есен прибирал растенията, от чиито стебла се прави сладкият маджун. Самодейците от селото ще представят позабравените земеделски и кулинарни традиции и етнографската си сбирка с предмети от бита на местните хора.

Стражишкото село Бряговица ще представи своя празника на лопуша, а етнографското богатство и кулинарни традиции на Родопите ще могат да се видят в одаята на самодейците от  Чепеларе.

През трите дни в етно зоната ще може да се видят различни женските занаяти, тъкане на стан и плъстене. Демонстрациите ще са на Национално движение работилница „Седянка” и Клуб по битова култура към  НЧ „Надежда-1869“-Велико Търново.