Соколарство и синхронна езда са сред атракциите в 6-ия Национален събор на овцевъдите

Соколарство и синхронна езда са сред атракциите в 6-ия Национален събор на овцевъдите

by in Акценти, Без категория 05.05.2017

В дните от 12 до 14 май местността около Петропавловския манастир ще бъде домакин на шестия Национален събор на овцевъдите.

И тази година организаторите ще зарадват гостите си с атрактивна програма, която включва разнообразни демонстрации и дегустации. Част от нея е и фолклорният конкурс „Заблеяло ми агънце“.

Любителите на традиционните български вкусотии ще могат да се насладят на чевермета, патаници, клин, омесен и изпечен на място хляб. Ути Бъчваров ще бъде специален гост през първия ден на събора край Лясковец. В своите прословути с размерите си казан и тиган той ще приготвя ястия по традиционни гергьовски и забравени стари рецепти. За кулинарите ще има и изложение на месни и млечни овчи продукти.

Друг атракцион ще бъдат  демонстрациите на древното ловно изкуство соколарство. Реконструкторите от крепостта Туида до Сливен ще покажат уменията на две ловуващи птици – сокол и ястребов мишелов.

За първи път тази година организаторите са поканили Националния отбор по синхронна езда. Освен на техните изпълнения, любителите на конете ще могат да се насладят и на демонстрации на най-големите коне-тежковози в България, които ще се състезават в теглене на различни товари.

Една от най големите атракции на събитието тази година ще бъде спектакълът „Багатур”. Изпълнителите ще покажат прабългарски бойни техники, оръжия, както и исторически и фолклорни сюжети – елементи от ритуалите, митологията, танците и игрите на нашите предци.

Посетителите на Националния събор на овцевъдите ще могат да се насладят още на изложба на различни породи овчарски кучета, сред които Българско овчарско куче, Каракачанска овчарка, Кавказка овчарка, Бордър коли, Кангал. Ще има още нестинарски танци, специализиран био фермерски пазар и още много забавления и изненади за гостите на събора.

За удобството на жителите и гостите на Лясковец от Общината осигуряват транспорт от центъра на града до манастира и обратно. Часовете на тръгване от спирка Центъра Лясковец са – 10:00, 12:00, 14:00 и 16:00 часа, а в обратна посока – в 11:00, 13:00, 15:00 и 17:00 часа. Цената на еднопосочен билет е 1 лев.

Източник: https://www.tsarevetsvesti.com/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D0%B4%D0%B8-%D0%BB%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%86/