Национален Събор на Овцевъдите в България 2014

Национален Събор на Овцевъдите в България 2014

by in Събор 15.01.2015

 

Национален събор на овцевъдите в България 2014

 

Над 120 изложители с 1100 животни – овце, кози, кучета и коне се включиха в третото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Събитието се проведен от 3 до 6 май 2014 година край Петропавловския манастир между Велико Търново и Лясковец и бе посетено от над 130 000 души.
Изложението бе на площ от 80 дка, на които имаше 2 сцени, 4000 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения, 30 шатри със занаяти, шатра от 1100 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози, коневръз с навеси, терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози с дължина 60 м. и ширина 12 м., електропастири, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството и др.

Събитието стартира в присъствието на Н.Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Израел в България, проф. Димитър Греков – министър на земеделието и храните, Бюрхан Абазов – зам.-министър на земеделието и храните, Цветелина Бориславова – председател на Надзорния съвет на БАКБ, проф.Васил Николов – изпълнителен директор на ИАСРЖ, депутати и кметове.
Гости на третото издание на събора бяха животновъдни асоциации от Грузия, Молдова, Хърватска, Чехия, Турция, Словакия, Румъния, Унгария и Македония. Те, заедно с български фермери, участваха на 5-ти май в кръгла маса в Парк хотел Арбанаси, на която бяха обсъдени проблемите и перспективите на сектора в различните държави.

На Националния събор стартира и кампанията „Директно от фермата“ за бърз достъп на качествени и разнообразни млечни и животински продукти директно от производителите. Със съдействието на д-р Михаел Ангерер, ръководител на Търговския отдел на Австрийското посолство, партньор в кампанията за късите доставки е BILLA България, която има 86 магазина у нас. На събора компанията имаше свой информационен щанд и възможност за контакти и пряко договаряне с фермерите за продажба на тяхна продукция, включително и бутикова.

В четирите дни на събора Край Петропавловския манастир имаше състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, майсторско обезкостяване на агнета, демонстрации по скоростна стрижба на овце, аукцион за племенни животни, зони за продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, мини-мандри, с участието на фирми, предлагащи различна селскостопанска техника, сред които Тайтън Машинъри България и др.

Атрактивни за зрители и участници бяха Националното изложение на Плевенска черноглава овца, изложението на породисти овце, кочове, агнета и кози и Националния селекционен преглед на каракчанско куче.

Под патронажа на министъра на културата Петър Стоянович се проведе и второто издание на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, в който участваха над 2011 изпълнители в различни категории и възрастови групи. Те представиха музикалнен, танцов и словесен фолклор, изобразителното изкуство и художествените занаяти, свързани с овцевъдството и обичайните практики на празника Гергьовден в различните етнографски региони в България. В мобилни експозиции различни музеи от страната подредиха етнографски изложби посветени на овчарството.
За първи път тази година на събора се проведе конкурс за най-добър гергьовски обреден хляб, който се месеше на място, и по стара традици, се печеше в специални подници. Беше представена изложба на икони на Свети Георги, а 135 млади художници от цялата страна се включиха в Националния конкурс за детска рисунка свързана с овчарството. Над 100 човека участваха в организираните народни борби, а победителят си тръгна с коч на рамо за награда.

Край Петропавлоския манастир се въртяха чеверемета по родопски, а шеф Петров и Ути Бъчваров направиха кулинарни шоута, в които показаха как се приготвя агне в трап, агнешка кавърма и агнешки курбан за над 3000 човека. Вечерите бяха изпълнени с фолклорна програма и мистични танци на нестинари върху жарава.

 

Снимки от събора