Със 101 каба гайди откриват Националния събор на овцевъдите

Със 101 каба гайди откриват Националния събор на овцевъдите

by in Акценти, Без категория 09.05.2017

Източник: https://www.dnesbg.com/goreshti-novini/sas-101-kaba-gaydi-otkrivat-natsionalniya-sabor-na-ovtsevadite.html

101 каба гайди от Калофер откриват Шестия национален събор на овцевъдите, който ще се проведе от 12 до 14 май  2017 г. на поляните при Петропавловския манастир, съобщи Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация и един от основните организатори на тържествата. Сцената ще подгряват и кукери от Банско, а на Събора се очаква да пристигнат министърът на МЗХ Румен Порожанов , гости и дипломати от 24 държави в Европа и Азия.

И тази година домакините от НОА са подготвили богата и атрактивна програма, като се очаква да дойдат над 1000 животни, над 60 занаятчии, производители на млечни продукти и селскостопанска техника, стари майстори от Родопите,  които ще покажат как се прави сирене по рецепта от преди 500 години.

Ще пристигнат още музейни експозиции от Националния исторически музей, Котел, Тетевен и Троян, които ще покажат развитието на овцевъдството в България. Заедно с тях ще бъдат подредени и 11 сбирки на  читалища от страната,  където може да се види  развитието на занаятите през вековете. За първи път ще бъдат представени фолклорни кукли и автентични народни носии, изработени от Димка Андреева от с. Тополи, Варнеско.  На същото място ще бъде подредена и богата фотографска изложба, която документира историята на съборите на овцевъдите, проведени  през последните  години у нас. Ще има още конни атракции, демонстрации на ловни соколи, бойни умения на старите българи на школа “Багатур”, състезания по ръчна стрижба и доене на овце, изложба на кучета, нестинарско шоу , народни веселби и др.

Неизменен гост в кулинарните атракции ще бъде Ути Бъчваров със своето шоу “В търсене на изгубения свят”, който ще готви български гозби в гигантски казан, подкрепян от майстори на родопските чевермета и пататници, ще се пече хляб в подници,фермери ще  забъркат  сирене и кашкавал  в мини мандри. Ще има изложение и на биопродукти. През трите дена на Събора гостите ще слушат прекрасните изпълнения на народни певици и състави от страната, които ще участват в конкурса “Заблеяло ми агънце”.На 13 май ще се проведе традиционната среща между овцевъдите, където гостите от чужбина ще представят  сектора в стоите държави.

Караколев отбеляза, че най-големият проблем за българското овцевъдство сега е Наредба 3 , която регламентира продажбите на мляко. Те трябва да бъдат доказани с фактури от мандрите, иначе животновъдите няма да получат субсидии. Благодарение на това, изкупната цена на овчето мляко се срина от 1,60 до 1,20 лв. за литър, много фермери се отказаха от парите на ДФ “Земеделие”, подчерта шефът на НОА. Сега има опасност Европейската комисия да спре помощите за овцевъдството по схемата за овце и кози-майки под селекционен контрол заради свръхсубсидиране. По думите му ЕК сега прави одит на Наредба 3, тъй като експертите смятат, че тя съдържа дискриминационни елементи.

НОА участва в анкетата на ЕК за модернизиране на новата  европейска програма за подпомагане след 2020 г. Искаме нова организация на пазара, специално за фермерите,  а също и за налагане на таван на субсидиите. Именно тези въпроси ще бъдат дискутирани на срещата на овцевъдите на 13 май по време на Събора, ще учредим Съюз на овцевъдите в Европа, ще излезем със становище как ние виждаме политиката в сектор “Овцевъдство” и ще настояваме за спешна среща с ръководството на ЕК, заяви Караколев. Той добави, че в Комисията вече са изпратени 270 000 предложения от овцевъди на страните от Евросъюза,  които касаят  промените  след 2020 г.