С ВЪЛНУВАЩО И МАЩАБНО ОТКРИВАНЕ ЗАПОЧНА ДВАНАДЕСЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ

С ВЪЛНУВАЩО И МАЩАБНО ОТКРИВАНЕ ЗАПОЧНА ДВАНАДЕСЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ

by in Акценти, Събор 2024 24.05.2024

С ритуал за прогонване на злите сили, плодородие и берекет, направен от кукери джумали, и с изпълнения на оркестър „101 каба гайди“ бе открито дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите в България.

Официалното откриване започна с празничен водосвет, отслужен от отец Антоний, изпълнение на песента „Когато бях овчарче“ от5-годишната Мине Исмаил, а лентата прерязаха с8ъпредседателят на Националната овцевъдна и козцевъдна асоциация  Симеон Караколев, заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов и Васил Христов, кмет на символичния домакин на събитието Община Лясковец.

„Радвам се, че за дванадесети път откривам и приветствам хиляди участници и стотици хиляди посетители на петропавловските поляни. Още по-горд съм, че това е най-достойното представяне на овцевъдството и козевъдството за годината в България. На фермерите пожелавам преди всичко сила, за да може да продължите напред. А на потребителите да ценят българския вкус и продукти, произведени от фермерите, които са вече на изчезване”,  каза Симеон Караколев. Той благодари за подкрепата за провеждането на това събитие на Министерство на земеделието и храните, на Областна управа Велико Търново  както и на общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново, и пожела на посетителите да отнесат вкъщи късче от емоцията на събора.

„Присъствието ни тук показва нашето преклонение пред най-традиционния български поминък“, подчерта в  приветствието си кметът на Лясковец Васил Христов.

„Този събор, като един от най-мащабните през годината в Календара на земеделските изложения, дава възможност на нашите овцевъди и козевъди да представят своята дейност и ние да се запознаем с животновъдството – един изключително тежък сектор, който се опитваме да подпомагаме с национални и европейски средства“, каза заместник-министър Иван Капитанов.

На официалното откриване на събора присъстваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов, заместник-областният управител на Велико Търново Валентин Михайлов ,представители на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица и др.