С емблематични фолклорни изпълнения започна Петия Национален събор на овцевъдите в България

С емблематични фолклорни изпълнения започна Петия Национален събор на овцевъдите в България

by in Акценти, Акценти от събора 2016 06.05.2016

_MG_7452С калоферски гайдари, разлошки зурни и емблематичната народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ започна Националния  съборна овцевъдите в България. Фермери от цялата страна, гости от 24 държави и хиляди посетители се стекоха на връх Гергьовден край Петропавловскиия манастир до Лясковец за петото, юбилейно издание на събитието. Всички те аплодираха 7-годишната Мария Бечева от Чепеларе, която по неповторим начин изпълни излетялата в космоса родопска песен.

„Нашата цел е да представим по достоен начин сектора овцевъдство, да мотивираме фермерите, да насърчим търсенето на качествени български храни и не на последно място, да съхраним и предадем на идващите поколения нашата етнокултура, съхранила ни като нация“, каза при откриването Симеон Караколев, председател на  Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) и организатор на Събора.

Заради нодуларния дерматит и усложнената епизоотична обстановка в страната  това издание на Събора е без атрактивното изложение на овце и кози.

„За нас, здравето на животните, бъдещето на фермерите и целия бранш са по-важни  и затова  за безопасността и сигурността на фермерите ще бъдат спазвани  всички мерки на Агенцията по безопасност на храните. Убедени сме, че въпреки сложния момент Националния събор на овцевъдите  ще представи атрактивно сектора, ще мотивира фермерите и техните семейства и ще се превърне в истински самобитен празник на народната ни култура и българщината“ подчерта Симеон Караколев.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов като председател на Националното сдружение на общините и кметицата на Лясковец Ивелина Гецова, в присъствието на дипломати от Беларус, Мароко, КНДР, Кувейт ,Русия и Молдова и представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Централна Азия, срязаха лентата за откриване на събитието.Поздравителни адреси за старта на Събора изпратиха министърът на земеделието и храните Десислава Танева и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Над 55 занаятчии, 17 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 10 производители на месни и млечни овчи и кози продукти се представят на тазгодишния сбор. В първия му ден край Петропавловския манастир се въртяха десетки чевермета, Ути Бъчваров сготви Гергьовски курбан, а на две сцени започна Фолклорни конкурс „Заблеяло ми агънце“ в който участват над 2000 изпълнители.

Развитието на овцевъдството у нас през вековете е представено в мобилни музейни експозиции,. Голям интерес предизвика пътуващото читалище „Бащино огнище“, което в своята експозиция на колела представя българската войнска чест.

Стотици деца се забавляваха в детската творителница, а сред тях бяха деца от Училището по занаяти и изкуства „Димитър Екимов“ в с. Русаля и от Дома за деца лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов“, Силистра.

Съборът на овцевъдите продължава в събота и неделя с фермерски състезания, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, изложби на кучета и коне, народни борби, богата фолклорна програма, нестинари и народни веселия.

На 7 май в Парк хотел „Арбанаси” в с. Арбанаси представителите на чуждестранните браншови организации ще се включат в кръгла маса на тема  „Състояние и перспективи на овцевъдството” и ще представят отрасъла в своите държави.

Съборът на овцевъдите е събитие  единствено по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. То се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.