Три дни етно атракции за цялото семейство

Три дни етно атракции за цялото семейство

by in Акценти, Без категория, Събор 2022 27.04.2022

Незабравими преживявания за цялото семейство ще предложи десетото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите. В трите дни от 6 до  8 май край Петропавловския манастир на едно място ще могат да се видят различни атракции, съчетаващи най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор.

Специално обособената зона „ЧифликЪт“ ще има възстановка на селскостопански двор, интерактивни музейни експозиции  свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи. Самодейци от различни краища на страната ще покажат възстановки на празника Гергьовден.  Ще има изложба на геги, хурки, обредни хлябове и на колекции от етно тъкани. Решилите да пробват музикалните си заложби ще могат за се включат в уроците по кавал, гайда, народно пеене и в разучаването на хора и ръченици.

Автентични носии от всички краища на България ще бъдат показани в етно ревюто „От раклата на баба“ в събота, 7 май, от 14,00 ч.

През трите дни в „ЧифликЪт“ ще има различни познавателни игри за малки и големи, както и  забавен фото етно кът, където всеки желаещ ще може да се снима за спомен.

Истинско докосване до древността ще предложи на събора Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Техните спектакли ще са на 6 и 8 май от 12,30 до 15,30 ч. и на 7 май от 11,00 до 14,00 ч. Багатурите ще върнат назад линията на времето и ще покажат  историческите и фолклорни сюжети, съчетаващи битки, коне спиращи дъха моменти. Зрителите ще се докоснат и преживеят една легенда – за меча Бага-Тур и неговото мистично създаване и героично предаване през поколенията.

В две вечери ще могат да се видят и българските властелини на огъня – нестинарите. Техните неповторими  танци върху огнената жарава ще са на 6 и 7 май от 21,00 ч.