ТРИ ДНИ ФЕРМЕРИ МЕРЯТ СИЛИ В АТРАКТИВНИ СЪСТЕЗАНИЯ

ТРИ ДНИ ФЕРМЕРИ МЕРЯТ СИЛИ В АТРАКТИВНИ СЪСТЕЗАНИЯ

by in Акценти, Събор 2023 19.03.2023

В различни атрактивни състезания ще мерят сили фермери от цялата страна на предстоящия   Национален събор на овцевъдите в България от 6 до 8 май т. г. край Петропавловския манастир. Победителите, освен овациите на публиката, ще получат специални плакети и различни парични награди.

Първата надпревара на Гергьовден ще е майсторското обезкостяване на агнета. Състезанието ще е от 12,00 до 13,00 ч. на 6 май  и в него може да се включи всеки желаещ, който  умело разфасова месо и носи свой нож.

Същия ден от 15,30 до 16,30 ч.  ще е конкурсът за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко.  Фермерските продукти ще бъдат оценявани по плътност, структура, цвят, масленост и вкус, както от експерти, така и от жури от публиката.

Заради големия интерес състезанието по ръчна стрижба с овчарска ножица ще е в два дни. Надпреварите ще са на 6 май от 14,00 до 15,00 ч. и на следващия ден от 14,30 до 15,30 ч., като се изисква участниците да ползват своя овчарска ножица. През последните три години това състезание безапелационно бе печелено от един и същи фермер, а на юбилейното издание на събора през 2022 г. завидни умения с овчарска ножица показа 14-годишно момче.

Във втория ден на събора – 7 май ще са зрелищните състезания по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България. Те ще се проведат в различни категории на специално оформен терен от 10,00 до 18,00 ч.

Най-масовото състезание – ръчно доене на овце ще е същия ден от 16,30 до 17,30 ч.

В последния ден на събора, 8 май, от 11,00 ч. ще е безспорно най-атрактивното състезание  за най-тежък коч. Победителят ще бъде определен безпристрастно от кантара, а фермерът, собственик на животното победител, ще получи парична премия от 1000 лева. Единственото условие за участие в състезанието е животното-участник да бъде докарано на терен най-късно до 10,00 ч. на 7 май. Категоричен победител в тази надпревара на събора досега е 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

Във фермерските надпревари може да участва всеки желаещ, като записванията за участие са на място, преди старта на всяко състезание.