Ути Бъчваров води състезание по обезкостяване и готви Гергьовски курбан на 6 май

Ути Бъчваров води състезание по обезкостяване и готви Гергьовски курбан на 6 май

by in Акценти, Събор 2022 02.04.2022

Кулинарният спец Ути Бъчваров ще е гост в първия ден на десетото издание на Националния събор на овцевъдите в България. На 6 май  той лично ще ръководи състезанието по майсторско обезкостяване на агнета, а след това ще сготви вкусен Гергьовски курбан по стара българска рецепта.

Надпреварата по обезкостяване ще е от 13:00 ч. в кулинарна зона и в нея може да се включи всеки желаещ, който може умело да разфасова месо. Единственото условие е всеки участник да ползва свой нож.

Ути лично ще следи скоростта и прецизността на участниците и ще раздаде специални награди на най-добрите  майстори в разфасоването.

Веднага след състезанието кулинарният тв водещ ще вложи крехките агнешки мръвки в голям Гергьовски курбан.

Еднотоновата курбан чорба ще ври в исполински меден казан. Ръчно кованият  готварски съд с диаметър 2 м е направен по подобие на казана в магерницата на българския манастир „Св. Георги“ в атонската Света гора. Премиерата на казана бе през 2013 г. на второто издание на Събора на овцевъдите и сега, след множество гастроли в страна и чужбина, включително и в центъра на Париж , Ути ще готви в него за петстотен път.

В Гергьвския курбан кулинарният спец ще сложи месото от 5-6 агнета, над 100 връзки пресен магданоз и още толкова джоджен, по 100 кг лук и моркови, половин килограм черен пипер и чесън, колкото смогнат да обелят на място неговите баби-помощнички.

2000 порции от готовата чорба ще бъдат раздадени за здраве точно в 16:00 ч. на Гергьовден.