ФЕРМЕРИ МЕРЯТ СИЛИ В АТРАКТИВНИ СЪСТЕЗАНИЯ

ФЕРМЕРИ МЕРЯТ СИЛИ В АТРАКТИВНИ СЪСТЕЗАНИЯ

by in Акценти, Събор 2021 13.04.2021

В различни атрактивни състезания ще мерят сили фермери от цялата страна на предстоящия Девети Национален събор на овцевъдите. Записванията за участие ще стават на място, непосредствено преди старта на всяка една надпревара.

По традиция най-оспорвано състезание по овчарски умения е ръчната стрижба. Надпреварата вече не е запазена територия само за мъже, след като през последните години завидни умения с овчарка ножица показаха и жени. Тази година състезанието ще е в два дни  – на 18 и 19  юни, (петък и събота), от 14:30 до 15:30 часа.

В събота, 19 юни, от  11:00 часа ще е състезанието по машинен млеконадой  от коза. Оценката тук е комплексна и включва теглото на животното, литри, плътност и масленост на издоеното мляко.

От 15:30 до 17:30 часа ще се проведе най-масовото състезание по овчарски умения – ръчното доене. В него, освен мъже и жени, вече се включват и деца, а най-малкия регистриран до сега участник е 7-годишно момиче.

Класираните на първите три места в тези състезания ще получат плакети, грамоти и парични премии от 300 до 100 лева.

В неделя, 20 юни, е зрелищната надпревара за най-тежък коч. През 2019 г. това бе расовият 151-килограмов Джеки от порода Черноглава плевенска. В състезанието могат да участват всички стопани, които притежават добре гледани овни, независимо от породата. Наградата за фермера, собственик на най-тежкото животно ще е 1000 лева.