ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР

ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР

by in Акценти, Събор 2021 02.06.2021

Качествени фермерски продукти ще се предлагат на Поминък Традиции, Фолклор на НСОБ 2021.

Една от основните цели на Националния събор на овцевъдите е насърчаване на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини, затова специализираното изложение на събора  ще е под мотото „Българските храни от български суровини“.

Продукция ще изложат 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. В специално обособена зона за директна продажба ще се предлага истинско овче и козе сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара. Тук ще може да се намери уникално зелено сирене от Черни Вит – – български млечен продукт, без аналог в целия свят, който се произвежда от уникална порода Тетевенска овца.

На място ще може да се демонстрира производството на млечни продукти постари и съвременни технологии.

Бито сирене по рецепта отпреди 500 години ще прави Салих Пашов от смолянкото село Бориково.  Той ще покаже целия технологичен процес на т.нар. „тулупко“ сирене, което старите мандраджии в Родопите са съхранявали в тулуп /мех/.

В трите дни на събора занаятчийско производство и  ръчно месене на кашкавал от овче мляко ще демонстрира Мина Варжикова  от Стара Загора.

За първи път на деветото издание на Събора на овцевъдите ще има и състезание за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. То ще се проведе в петък, 18 юни, от 15:00 до 16:00 ч.