ФЕРМЕРСКИ СЪСТЕЗАНИЯ. БОЙКО ГЕОРГИЕВ ФАВОРИТ В СТРИЖБАТА

ФЕРМЕРСКИ СЪСТЕЗАНИЯ. БОЙКО ГЕОРГИЕВ ФАВОРИТ В СТРИЖБАТА

by in Акценти, Събор 2022 09.05.2022

Бойко Георгиев от с. Боринци стана абсолютен фаворит в състезанията по ръчна стрижба на десетия Национален сбор на овцевъдите, след като спечели и двете надпревари на 6 и 7 май.

В първия ден на събора фермерът свали с овчарска ножица руното на мериносова овца за  12,28 мин., а в събота подобри собствения си резултат и се справи със задачата за 9,54 мин. Така Бойко постави своеобразен рекорд в състезанието с печеленето на призовите места в три поредни години на събора.

На Гергьовден в състезанието по ръчна стрижба се включиха общо 6 участника, като втори  се класира класира Бойчо Бойчев от с. Стрелци, а трети – Зекире Мустафов от гр. Търговище, който затвърди позицията си и на следващия ден.

Във второто състезание по стрижба се включиха 8 души, сред които и 14-годишният Илия Петров от с. Лесново, общ. Елин Пелин

Уменията си в ръчната стрижба показаха и чуждестранни представители на браншови организации гости на събора и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация . Първия ден в състезанието участва фермер от Молдова, а в надпреварата втория ден отлично се представи грузинецът Иракли Дигоидзе, който се  класира втори.

Всички фермери получиха специални грамоти от съпредседателя на НОКА Симеон Караколев, а призьорите и парични награди, които им бяха връчени първия ден от зам.- министъра на земеделието Момчил Неков, а на втория -от колегата му зам.-министър Стефан Бурджев.

Майсторска, сладкодумна и атрактивна бе надпреварата по обезкостяване на агнета, в която се включиха петима мъже и една жена. Състезанието  бе под вещия поглед на кулинарния спец Ути Бъчваров , който награди и победителя в състезанието награди Николай Колев от Варна. Агнешките мръвки Ути направи на 2000 порции Гергьовски курбан раздаден за здраве на присъстващите на събора.

11  малки производители на млечни продукти участваха в конкурса за най-добро с сирене, кашкавал   оригинален продукт.  Журито от експерти категорично отреди първо място на Фермерска мандра с. Строево, обл. Пловдив за два техни продукта –  овчи кашкавал и сирене смес от овче и краве мляко.  На второ място бе класирано козето сирене на „Валета милк“-Сухиндол, а на трето – продуктите на ферма „Братя Галеви“ от с. Градище, обл. Велико Търново.  В първото издание на този фермерски конкурс наградите на победителите връчи зам.-министъра на земеделието Момчил  Неков.

На поляните край Петропавловския манастир се проведоха състезания за теглене на товари от коне тежковози и изложба на Български овчарски кучета

Съборът на овцевъдите се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново и по традиция, съчетава най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор.

Форумът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.