ЕТНО АТРАКЦИИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО В „ЧИФЛИКЪТ“

ЕТНО АТРАКЦИИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО В „ЧИФЛИКЪТ“

by in Акценти, Събор 2021 12.04.2021

Етно атракции за цялото семейство, възстановки на поминъка, традициите и българска битовата култура и много фолклор ще предложи деветото издание на Националния събор на овцевъдите.

За първи път от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до Лясковец ще бъде  обособена специална зона „ЧифликЪт“, в която ще бъде пресъздаден домашен селски двор от недалечното минало и интерактивен музей „Одаите“ с демонстрации на различни къщни занаяти.

Самодейци от различни краища на страната ще покажат възстановки на празника Гергьовден  и различни обреди и обичаи, като покриване на стара българска къща, избиране на селски кмет , сватба, седянка и др. Ще има изложба на геги, хурки, обредни хлябове и кулинарни демонстрации на стара българска кухня.

Посетителите ще могат да се включат в уроци по кавал, гайда, народно пеене, хора,  ръченици и различни познавателни игри и забавления за цялото семейство. Специални занимания с аниматори за малчуганите ще има в Детската творителница.

В дните на събора,  по традиция, ще има бъде представено и майсторството на българските народни творци на приложно изкуство. В Изложението на занаяти ще се включат повече от 70 майстори-занаятчии  с голямо разнообразие от сувенири, тъкани, кожени изделия, красиви дърворезби, керамика, звънци и чанове, народни инструменти, везби и шевици, бижута и още много ръчно изработени предмети. Някой от тях ще демонстрират своите умения на място, в мобилни арт работилници.

Като на истински празник край Петропавловския манастир от 18 до 20 юни ще звучи и много фолклор от всички краища на България.  В рамките на събора ще се проведе деветото издание на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми е агънце“  и голямо Гергьовско надиграване, в което ще се представят десетки фолклорни клубове.

В дните на събора ще има кукери, нестинари, концерт на оркестър „101 каба гайди“, хоротеки, народни веселби, демонстрации на Прабългарска школа по оцеляване „Бага Тур“ и още много атракции.