Щандове с продукти от семейни ферми посрещат посетителите на Националния събор на овцевъдите

Щандове с продукти от семейни ферми посрещат посетителите на Националния събор на овцевъдите

by in Акценти, Без категория 12.05.2017

Източник: http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1575415

Щандове с млечни продукти от семейни ферми и изложение на редки породи овце и кози посрещат посетителите на шестия национален събор на овцевъдите, организиран от Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България /НАРМОБ/.
Съборът беше открит на поляните край Петропавловския манастир от кметовете на общините Лясковец и Велико Търново Ивелина Гецова и Даниел Панов, Симеон Караколев, председател на НАРМОБ и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков.
Съборът започна с изпълнение на кукери от Банско, кабагайди от Родопите и гайдари от Калофер. Характерни танци и обичаи представиха културно-просветните дружества на каракачаните и етнографската група на Армъните в България.
В сутрешните часове беше открита музейната експозиция „Овчарството през вековете“ и беше дадено началото на кулинарната надпревара „В търсене на изгубения вкус“.
Гостите на събора могат да опитат както пролетни ястия от агнешко месо, така и овчи сирена, приготвени по възстановени от преди 300 години рецепти.
Надпяване на самодейци, част от фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце“, състезания по овчарски умения, изложение на овчарски кучета и нестинарско шоу са подготвили организаторите в първия ден от събора, който ще продължи до 14 май.
През тази година сред гостите са представители на 24 овцевъдни организации от Европа и Азия, посочи при откриването Симеон Караколев. Очаква се в утрешния ден те да участват в дискусия и да излязат с единно становище за новата обща селскостопанска политика на ЕС в сектор овцевъдство.
Пред журналистите изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ коментира, че през последните години овцевъдството е много добре субсидиран сектор и изрази надежда Европейската комисия да излезе с ясни правила за начините на плащане, за да може всеки един фермер да си направи сметка как да развива своето стопанство.
Той допълни, че днес се очаква да бъдат преведени за разплащане 55 милиона лева по схемата „Биологично растиневъдство“ за 2016 година за 7000 фермери, а до края на май ще бъдат разплатени средствата по екологичните и агроекологичните мерки, които са останали за плащане.