151-килограмовият джеки спечели състезанието за най-тежък коч

151-килограмовият джеки спечели състезанието за най-тежък коч

by in Събор 2019 12.02.2020

Кочът Джеки спечели 1000 лева за стоя стопанин на осмия Национален събор на овцевъдите в България.

Със своите 151 килограма расовото животно спечели организираното за първи път на събора състезание за най-тежък коч. Надпреварата се оказа много оспорвана, а претенденти за призовото място бяха 17 мъжки животни от различни породи.

7 здрави мъже с големи усилия качиха Джеки на кантара, който безпристрастно отчете тегло от 151 килограма. Кочът от порода Черноглава плевенска обра овациите на публиката и спечели на стопанина си Красимир Митков  първото място в състезанието и премията от 1000 лева.

Второ в надпреварата със 147 килограма тегло бе класирано животно от същата порода, а най-лекият коч в състезанието се оказа 95,5 килограма.

27 мъже, жени и деца се включиха в състезанието по ръчно доене на овце. Най-сръчен  се оказа Бойко Георгиев от Нови пазар издоил  1,200 л за 47 секунди, а на второ място в надпреварата се класира сестра му Василена. Най-малкият участник показал умения в ръчното доене бе 7-годишната Габриела Дончева.

За 15,34 минути руното на овце от порода Синтетична Популация Българска Млечна свали Бойчо Бойчев от Котел в петъчната ръчна стрижба с овчарска ножица. Втори се класира Фефзи Мехмедов от с. Орловец, а трети – Катин Георгиев от Нови пазар.

В същото състезания в събота, 12 май,  първи се класира Станислав Вайсилов от Ихтиман, втори – Благой Денков от с. Калугерово, а останалият трети Иво Василев смени три ножици по време на стрижбата.

Победителите във фермерските състезания, освен аплодисментите на стотиците зрители, получиха и парични награди 300 лева за първо място, 200 лева за второ място и 100 лева за трето място.