170-КИЛОГРАМОВИЯ МАНИ СПЕЧЕЛИ СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА НАЙ-ТЕЖЪК КОЧ

170-КИЛОГРАМОВИЯ МАНИ СПЕЧЕЛИ СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА НАЙ-ТЕЖЪК КОЧ

by in Акценти, Събор 2021 25.06.2021

170-килограмовият Мани е категоричният фаворит в тазгодишното състезанието за най-тежък коч на Националния събор на овцевъдите.

Животното, кръстоска между породите Беграмска и Аваси, закова кантара на 170,200 кг и спечели на своя стопанин Мариян Балтаджиев от силистренското село Попина наградата от 1000 лева.

Още 5 расови животни от породата Черноглава плевенска се включиха в състезанието за най-тежък коч, но с тегло от 146 до 156 кг и останаха назад в класирането.

Победителят Мани, кръстен на главния герой мамута Мани от анимационната поредица „Ледена епоха“, е на 2,5 години и руното му от последната стрижба е тежало над 6 кг. Кочът е с 20 кг по-тежък от призьора в първото подобно състезание на Събора на овцевъдите през 2019 г.

Още няколко атрактивни състезания се проведоха от 17 до 20 юни на събора край Петропавловския манастир. Бойко Димитров от с. Боринци спечели и двете надпревари за ръчна стрижба с овчарска ножица. В петъчното издание на състезанието той свали руното на мериносова овца с две прорезни рани за  11:25 мин., а на следващия ден бе по-прецизен и внимателно, без да нарани животно от същата порода, го острига за  15:47 мин.

В най-масовото състезание по ръчно доене се включиха 26 участника, а победител стана Василен Маджаров. Публиката дълго аплодира и петте деца, най-малкото от които на 5 години, показали повече от добри умения в ръчното доене.

Козата Пенка от порода Българска млечна стана победител в състезанието за машинен млеконадой на кози. Животното, собственост на Елка Станчева от с. Леденик, обл. Велико Търново, даде 4,840 л.

Всички победители в състезанията, освен от купи и плакети, получиха и парични награди.