60 МЛЕЧНИ ПРОДУКТА СЕ СЪСТЕЗАВАХА ЗА ЗЛАТНИ МЕДАЛ ЗА ВКУС НА СЪБОР 2024

60 МЛЕЧНИ ПРОДУКТА СЕ СЪСТЕЗАВАХА ЗА ЗЛАТНИ МЕДАЛ ЗА ВКУС НА СЪБОР 2024

by in Акценти, Събор 2024 25.05.2024

60 продукта от овче и козе мляко се състезаваха на 24 май във фермерския конкурс на Националния събор на овцевъдите в България. За първи път производителите – животновъди, преработващи собствено мляко, бяха отличени със Златен медал за вкус и качество. В отделните категории призът получиха Ферма Азер-Белоградец за сирене от овче мляко, Мандра Хаджи Димитър за сирене от козе мляко, Мандра Строево за кашкавал от овче мляко, Мандра Ръченица за кашкавал от козе мляко, сладолед „Елина“ Маскарпоне за оригинален продукт от овче мляко и йогурт „Елина“ за оригинален продукт от козе мляко. Ферма Аваси спечели златния медал в най-оспорваната категория Овче кисело мляко, в която се състезаваха  14 продукта.

Продуктите се оценяваха за плътност, структура, цвят, масленост и вкус, а наградите връчиха зам.-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов, Ива Иванова – изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, Симеон Караколев – съпредседател НОКА, Костадин Костадинов – председател на Аграрната Камара, Деница Динчева – директор на Дирекция „Животновъдство“ в МЗХ и Димитър Горов – зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“.

Традиционният участник в изложението на техника и оборудване на събора „Блиц“ ЕООД получи тазгодишната награда за иновации Тя бе връчена от зам.-министъра на иновациите и растежа Красимир Якимов за модулните предприятия – мандри, кланици, транжорни и технологичните проекти разработвани от пловдивската фирма.

Христо Коджабашев от Карлово и Бойко Димитров от с. Боринци си поделиха първото място в първото състезанието по стрижба. Те успяха да свалят руно с овчарска ножица за малко над 10 минути. Двамата получиха своите награди от зам.-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов. Треси се класира Зекире Исмаилов от Търговище с резултат от11,30 минути.

В състезанието участва и жена – Валентина Атанасова от с. Асеновци, която освен умения, показа и самообладание и въпреки очакванията на публиката не остана последна в надпреварата.

В първия ден на събора край Петропавловския манастир бяха наградени и  фермерите с най-добри животни в специализираното изложение на овце.

В своя исполински казан Ути Бъчваров сготви и раздаде за здраве тон празничен курбан. В него кулинарният спец вложи крехките агнешки мръвки от състезанието по обезкостяване, което вещо ръководи. На събора Ути за първи път направи и състезание по майсторско рязане на овчи суджук,  в което се включиха над 40 участници. За всеобща изненада се оказа, че дамите на възраст са най-умели, сръчни и прецизни.